دیماند یک اصطلاح مرتبط با امور گمرکی و واردات کالا است که به هزینههای مربوط به ارائه خدمات گمرکی در ساعات غیراداری و در مکانهای غیر گمرکی اشاره دارد. وقتی کالاها در ساعات غیراداری (مثل شبها و روزهای تعطیل) یا در مکانهایی خارج از اماکن گمرکی (مثل انبارها یا سایر مراکز غیررسمی) تحویل یا ترخیص میشوند، هزینههای اضافی به نام دیماند اعمال میشود.
به عبارت دیگر، دیماند هزینههای افزایشی است که باید پرداخت شود زمانی که فرآیند گمرکی یا بازرسی انجام شود در ساعات غیراداری یا در مکانهای خارج از اماکن گمرکی. بدین ترتیب، دیماند یکی از عواملی است که میتواند هزینه و زمان ترتیب دادن به فرآیندهای گمرکی و بازرگانی را تحت تأثیر قرار دهد.
دیماند در گمرک چیست؟
دیماند در اصطلاحات گمرکی به هزینههای مرتبط با ارائه خدمات گمرکی در ساعات غیراداری و در مکانهای غیر گمرکی اطلاق میشود. به زبان ساده، وقتی کالاها در ساعات خارج از ساعات و روزهای اداری تحویل یا ترخیص داده میشوند، یا در مکانهایی که خود گمرک نیستند (مثل انبارها یا مراکز دیگر)، هزینههای اضافی به نام دیماند باید پرداخت شود.
البته با پیشرفت فناوری و تغییر در الگوی کاری گمرک، امروزه انبارها و مراکز گمرکی به صورت شبانه روزی فعال هستند و این موضوع باعث کاهش قابل توجهی در هزینههای مرتبط با دیماند برای ترخیص کالا از انبارها شده است.
تعرفه دیماند گمرکی
هزینههای دیماند برای ارائه خدمات گمرکی در ساعات مختلف به این شکل تعیین شده است:
– در بازه زمانی 15 تا 19، هزینه دیماند برای هر ساعت 3.5 دلار است.
– در بازه زمانی 19 تا 7 صبح و روزهای تعطیل، هزینه دیماند برای هر ساعت 6 دلار است.
در برخی از بنادر، هزینه دیماند کشتی اخذ نمیشود. این اسکلهها عبارتند از:
– اسکله خوزستان
– اسکله فولاد شید رجایی
– اسکله پتروشیمی بندر امام (ره)
– اسکله کاوه
– اسکله خارک
– اسکله نکاء
– اسکله قشم
این تعیینات باعث میشود که در این بنادر مسافرتی به هزینه دیماند کشتی مرتبط نباشد.
قبض انبار گمرکی
قبض انبار گمرکی یک سند مهم و حیاتی است که صاحب کالا یا نماینده قانونی او، پس از تحویل کالا از سوی انباردار دریافت میکند. این سند نشان دهنده مالکیت کالا در گمرک میباشد و اطلاعات حیاتی مربوط به کالا را شامل میشود. مواردی که در قبض انبار گمرکی درج میشود عبارتند از:
1. نام شرکت حمل
2. نام صاحب کالا
3. وزن کالا
4. نوع کالا
5. تاریخ ورود به مرز
6. تعداد بستهها
7. نوع بستهبندی
8. تاریخ تخلیه در انبار
9. مشخصات کانتینر
10. ایرانی یا خارجی بودن وسیله حمل
11. انبار نگهداری
12. شماره قبض انبار
13. شرایط تخلیه
14. مدت زمان نگهداری کالا در انبار
15. محل نگهداری کالا در انبار گمرک
این اطلاعات حیاتی برای هویتدهی و ردیابی کالا در طول فرایند گمرکی بسیار اهمیت دارند و صاحب کالا باید آنها را به دقت مورد بررسی قرار دهد.
انواع قبض انبار گمرکی
قبوض انبار گمرک به سه نع اصلی تقسیم میشوند که هر یک به نحوه خاصی مورد استفاده قرار میگیرند:
1. قبض انبار اولیه:
– این نوع قبض زمانی صادر میشود که کالا به انبارهای عمومی، خصوصی، سازمان بنادر و کشتیرانی وارد شده و انباردار با بررسی مشخصات کالا در اسناد خرید، حمل و اوراق تالی آن را صادر میکند.
2. قبض انبار تفکیکی:
– این نوع قبض زمانی صادر میشود که کالا به دلایل مختلفی قابل ترخیص نباشد و نیاز به تفکیک کالای موجود باشد. این قبض به نام آورنده یا صاحب کالا صادر میشود.
3. قبض انبار قابل معامله:
– این نوع قبض با رعایت قوانین مربوطه صادر میشود و قابلیت خرید و فروش را دارد. برای این قبض بررسی بیشتری لازم است و تحت شرایط خاصی قابل معامله است.
ترخیص کالا از گمرک
در مرحله ترخیص کالاها که در گمرکات و بنادر عمومی کشور انجام میشود، پیچیدگیهای خاصی وجود دارد که برای ورود و انجام آن نیاز به دانش و تجربه کافی است. انجام این مرحله بدون داشتن دانش کافی ممکن است با مشکلات زیادی همراه شود.
در فرآیند ترخیص کالا، مبالغ متعددی باید پرداخت شود که از جمله آنها میتوان به هزینه باربری، انبارداری، تخلیه، تعرفه آزمایشگاهی، صفافی، کارشناسی کالا و سایر هزینهها اشاره کرد. هزینههای ورودی شامل سود بازرگانی و 4 درصد از ارزش گمرکی است که توسط نهادها و سازمانهای دولتی دریافت میشود. همچنین، مقدار حقوق گمرکی 10 درصد از هزینه حمل را تشکیل میدهد و 8 درصد از هزینه پرداختی که برای سازمان استاندارد میباشد، حقوق ورودی کالا را شامل میشود.